La nostàlgia de Boeci i l’horitzó medieval

Hatsue

L'Imperi Romà acaba oficialment el 476. Tanmateix, els propis romans de l'època no van sentir-ho així. El 477, a Roma, les termes funcionen, encara hi ha feres a l’amfiteatre i els senadors fan política o es dediquen a l'otium. Durant aquest any, però, Odoacre arriba a dominar el sud de la península itàlica, inclosa la "Roma invicta" que ja havia estat saquejada per Alaric el 410. El gran Imperi Occidental cau en mans dels bàrbars mentre l'Oriental, on hi ha la riquesa i el poder, aconsegueix integrar-los i romanitzar-los.

A Occident els invasors vencen, però no convencen. Se’ls odia per violents i bàrbars, a més d’arrians, i no se’ls integra al món romà. Això porta directament a la creació de regnes germànics i no mixtos, i a la dissolució de l’Imperi d’Occident. Els senadors intenten continuar malgrat tot en el seu món clarament romà mentre les comunicacions es trenquen, el cristianisme es fa cada vegada més fort en la inestabilitat i la cultura llatina es torna cada cop més restringida i elitista.

Anici Manli Severí Boeci és un dels molts romans de bona família. És culte i potser ell mateix va estudiar a Atenes. Tanmateix, en dues generacions tot ha canviat, i els cònsols de l’època, com el propi Boeci o els seus fills, han de fer un pacte amb els invasors: a canvi de la protecció que l’exèrcit romà ja no els pot donar, ells s’encarreguen de romanitzar la cort i l’administració germànica. Potser no s’integraran, però podran mantenir les formes institucionals. Boeci treballarà a la cort de Teodoric, a Ravenna. Allà, però, serà empresonat, probablement acusat injustament, i executat poc després.

Però no ens entristim. Gràcies a la mala sort, Boeci escriu a presó el seu llibre més famós: De consolatione Philosophiae, la consolació de la filosofia. Boeci ja ha fet molts intents de recuperar els antics coneixements de Plató i Aristòtil al llatí, part de les obres dels quals es van conservar a l’època medieval gràcies a ell, a més de marcar a través dels seus estudis tot el que serà la lògica medieval posterior. Però és en aquest llibre on plora la seva fortuna, i amb ell, la d’un món que no tornarà.

Ell ho ha entès: el món llatinoromà s’enfonsa, les obres es perden i els senadors no tardaran a desaparèixer absorbits pel poder episcopal. A ell només li queda observar, continuar amb la filosofia esperant trobar la pròpia felicitat. D’aquest home autènticament romà neix l’Edat Mitjana, època de transformació i canvi, en què la cerca del seu passat llatí es mescla amb la creació d’un món nou, d’una societat completament diferent que arriba fins avui en dia. Els medievals saben amb Boeci que aquell món és irrecuperable, i que si volen posseir-lo en part, hauran de seure a les espatlles dels gegants.

25 comentarios:

hatsue dijo...

Aquest text ha estat escrit per duplicat per Esquinze i Codex Purpureus. Si voleu llegir-ne una versió més àmplia, dirigiu-vos a Codex. :D

http://codexpurpureus.blogspot.com/2009/07/la-nostalgia-de-boeci-i-lhoritzo.html

Anónimo dijo...

No estoy capacitada para comentar sobre lo que escribes, pero si me dejas,se lo dedico a Ulises.

Indoo

hatsue-san dijo...

Per cert, bibliografia, que se'm va oblidar aportar-ne, tot i que de fet la majoria de coses les trobareu en qualsevol manual:

Brown, P. (1989) El mundo en la antigüedad tardía. De Marco Aurelio a Mahoma, ed. Taurus, Madrid.

Rémondon, Roger (1984) La crisis del Imperio romano. De marco Aurelio a Anastasio, Nueva Clio, Barcelona

Y por supuesto, un clásico:
Gibbon, Edward, Historia de la Decadencia y Caída del Imperio Romano. (no pongo fecha y edición porque hay muchísimas)

Madame Blavatsky dijo...

Me ha gustado la reflexión final, la referencia a los enanos y los gigantes genial, muy evocadora de la nostalgia de una época dorada. Sin embargo, el resto me parece que tiene, a excepción de un par de comentarios más "personales", un tono muy académico, muy de artículo, que me resulta raro para Esquince.

Pero muy buen trabajo, Hatsue.

Marc dijo...

si, gracies pel text, molt clar i una mica nostalgic tb del mon llati en extincio. He sentit el pas d'un mon a un altre :-)

hatsue-san dijo...

Gràcies al dos. Sé que es acadèmic Madame, ho he fet expressament per fer una cosa diferent a ESquince.

No todo va a ser hablar de amor! XD

Clementine dijo...

Eres la puta ama!!!

Peazo text, me corro de gusto leyéndolo (ya me perdonaréis la ordinariez). M'aventuro molt si malpenso amb que has volgut recordar Boeci després d'haver llegit "La conjura de los necios"? :P

És absolutament genial, en serio!

hatsue-san dijo...

Gràcies :)

No sé, potser si. Estava pensant en el tema i se'm va ocórrer el divendres, bastant de "sopetón". Es que es un personatge que lliga molt bé!

Per cert, Madame, m'agrada la referència a l'última frase. Es una cita no citada (com els medievals molt bé sabien, a la gent culta no cal dir-li les fonts XD) de la frase "somos como enanos sentados a las espaldas de gigantes", de Bernard de Chartres, que significa que els medievals han anat més lluny que els romans, però només per que tenen el seu llegat a darrere.

Clara, tu havies sentit que la cita era de Petrarca? Potser que en algun lloc li faci referència?

Madame Blavatsky dijo...

Efectivamente, a mí la frase me suena en Petrarca, pero no estoy segura de que sea la verdadera fuente... Me encanta ese símil, es un rollo a San Cristóbal.

Es cierto, tal vez lo académico nos haga falta en Esquince, a veces. Recordemos el polémico artículo de Ulises. En cierto modo, tu artículo es personal. Estoy de acuerdo.

ps: las historiadoras sois una raza aparte. Luego habláis de los filólogos!!!

ps": gracias, Hatsue, gracias!!! (from my post :_D)

hatsue-san dijo...

XDDD Vaya gracias. Fue por hacer algo diferente. Si algo me gusta de este blog es que nunca sabes que va a hacer la gente, chorradas divertidas, textos profundos, cosas delicadas...

Por cierto, sobretodo para Clara, hay una versión un poco más estensa en codexpurpureus que espero que se comente! XD

Clementine dijo...

Coñe, ni comer me dejas!! xD Ya te he puesto comentario en el Codex! :P

Google le adjudica la cita a Bernard de Chartres, yo es que con Petrarca no he tenido el gusto, la verdad.

Y por qué somos una raza aparte? :P

hatsue-san dijo...

Ya, si ya lo he comprovado. Pues el señor del Archivo Occitano decía que era Petrarca...

Madame Blavatsky dijo...

Pues yo con Petrarca he tenido cada gusto.. por lo de Laura, más que nada.

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Toma, Hatsue, escandalízate ahora, guardiana de la moral y del lenguaje puritano!!!!!!

XDDDD

Sois una raza a la que hay que echar de comer aparte, pero vamos, creo que cone l comentario de Petrarca ya me he igualado al tuyo de "Peazo text, me corro de gusto leyéndolo", muahahhahahahhahha

Clementine dijo...

El señor del Archivo Occitano hablaba de dragones que daban mordiscos cariñosos como los gatos, y aun no me he encontrado ninguno de esos.
Vamos, que fiate tú... era un poco rarito, reconócelo xD Además, que los profesores universitarios no son infalibles!

hatsue-san dijo...

Jaja, això és veritat. Però no sé, juraria que no és la única persona que m'ho ha dit. En fi, ja investigaré.
Raret ho era i molt, però akí estava la gràcia XDDDD

Yo no soy la guardiana de nada!!! Pero es que esas expresiones...hay que ver. Aunque el comentario de Laura me ha gustado XDDDDD

Madame Blavatsky dijo...

Te ha gustao porque tienes al menda en la piscina y estás ahí, mano sobre mano, y encima no nos dejas sabotear el blog porque si no, no mojas luego. Entonces, yo me debo a mi público. si veo que la necesidad aprieta, pues doy de mí, doy de mí.

XD

hatsue-san dijo...

XDDD

Oye, que estoy como tu, currando! Aunque no lo parezca! Por fin un trabajo que me da rienda suelta a mi libertad artística! XDD

Madame Blavatsky dijo...

Ah sí????? qué chachi!

dónde trabajas???

por fin alguien me va a ayudar a levantar Esquince, menos mal!

aningunsitio dijo...

Trabaja en Dundler Mifflin.

A mí, después de leer otros textos "académicos" de Tere, puedo decir que este me gusta porque se hace muy ameno. Además, el párrafo final en muy bueno. Y textos de este tipo ya tuvimos: recordad el de Sonia en La Crítica.

Debo romper otra lanza a su favor por escribir en catalán en un blog de charnegos de mi*rda. XDDDDD Y sí, pongo asteriscos pq palían las frases malsonantes. Si no, comprobadlo:

"Eres la p*ta ama!!! Peazo text, me corr* de gust* leyéndolo"

¡Ni punto de comparación! ¡En absoluto ordinario! XD La verdad, no sé qué manía le ha entrado a Clem con hablar así. En casa ya os digo que mi niña no dice esas cosas. ¡Eso es la calle y sus amigos! XD En fin, cada uno sabrá.

PD: Lo de caminar en las espaldas de gigantes, es de Oasis, ¡incultas!

http://www.youtube.com/watch?v=V2rSQL9RLJU

hatsue-san dijo...

Lo de las espaldas de gigantes es de Oasis, y corky es de Ricardo, NO NOS OLVIDEMOS!!!

Trabajo en el World Trade Center, de recepcionista para Agilent Technologies. Nostamal, tampoco cobro una barbaridad, pero tengo 14 pagas, vacaciones, mútua...lonormal vamos!

Anónimo dijo...

Está bien que confiese públicamente quién te contrató, quién eres y qué haces en horas de trabajo. XDDDDDD

J. Guasch dijo...

igual q Indoo, yo tampoco gozo d mucha cultura histórica^^", pero de esa época Ulises "me n'ha fet 5 cèntims".

Així i tot molt interessant el text^^, jo mai podria resumir en 5 paràgrafs la transició i les pèrdues que comporta

enhorabona!

hatsue-san dijo...

Vaja, moltes gràcies!

hatsue-san dijo...

Qualsevol pregunta no dubtis a fer-la eh? I si jo no contesto ho farà l'altra historiadora que participa... eh, clementine?

Clementine dijo...

Historiadora? Al meu títol només posa llicenciada en Història :P

(Merda! He de anar a buscar el títol!)